kelik kelik

The Gojess ^_^

Wednesday, 27 April 2011

Apa DOSAku??

Salam..

Semalam aku menyaksikan sesuatu yang sangat menganggu jiwe, daripada selesai menyaksikan tu aku nak taip entry ni tapi menggigil je tangan dan terbayang-bayang,...arghhhh!! gangguan !!

Ekceli.... aku telah menonton cerita APAKAH DOSAKU THE MOVIE kat ASTRO CITRA..lakonan ELAINE DAILY tu..korang dah tengok tak??

Cerita ni berkisah kan kisah benar zaman pemerintahan JEPUN dimana seorang wanita telah berkorban untuk bangsanya,keluarganya dan negaranya..Elaine mainkan peranan sebagai nurse yang menolong merawat gerila yang sangat di musuhi JEPUN..jadi nya sesiapa yang ade maklumat tentang gerila JEPUN akan siksa sampai orang tu bagitahu..

Ape yang menganggu jiwe aku adalah penyiksaan Jepun terhadap tahanan nya..Ya ALLAH..sangat dasyat..dipukul dengan kayu, di bakar dan yang terseksa aku tengok adalah dicabut kuku..argggghh!! ngilu !!

Anak gadis dipotong rambut pendek dan dipakai kan kemeje menyerupai lelaki bagi mengelakkan dirogol tentera Jepun..hidup mereka dalam ketakutan,tiada kebebasan..

Jadi sekarang ni kita yang dah merdeka bebas ni cuba bayangkan kalau kita hidup zaman macam tu?boleh ke kite survive macam datuk nenek moyang kite? dan kenape suatu mase dulu keturunan kite telah diseksa oleh Jepun tapi sekarang kite sangat mengagungkan Jepun? Tak mustahil ade je keturunan Jepun tu yang hidup sampai sekarang padahal keturunan die dulu pernah seksa,rogol,cabut kuku,penggal kepala,bakar keturunan kite jugak?arghhhh!!

Sangat menganggu jiwe,tahuk??



notakecik : cerita yang sangat memberi pengajaran..

3 comments:

afiqazizan said...

fiq tak tengok citer ni..walaupun ade tayang kat astro..hehe..ehh fiq tgk makin bertambah blog follower nad..tahniah la ya.

MissNadh said...

nad pon kureng layan citer camni..tapi yang ni terlekat plak..

owh..thankz~

MiSzy DiaN said...

bersyukur sebb skrg negara kita nda lgi di jajah tp di jajah oleh negara luar secara halus pula daaaa~