kelik kelik

The Gojess ^_^

Thursday, 5 May 2011

JANGAN TERTIPU DENGAN DAKWAAN KOSMETIK - NO ALCOHOL or ALCOHOL-FREE?

Salam..

Baiklah kawan-kawan..disini aku nak kongsi sikit ape yang dah aku bace kat buku apetah ni aku main beli time kat PWTC aritu..mengenai kosmetik.

NO ALCOHOL atau ALCOHOL-FREE selalu kite boleh lihat kat perfume atau deodarant kan kan?tak pon kat mane-mane la kosmetik lain..produk tanpa alkohol ni yang selalunya di dakwa tidak mengandungi etil alkohol (juga dikenali sebagai alkohol bijian) yang mempunyai kesan pengeringan.

Tapi menurut satu kajian yang telah dijalankan di Amerika, produk kosmetik ni sama ada dilabel TANPA ALKOHOL or so what ever ni,mungkin mengandungi alkohol-alkohol lain seperti strearyl,cetearyl,cetyl atau lanolin yang kesemuanya dipanggil alkohol lemak (walaupun ia meninggalkan kesan berbeza pada badan

Pendek kata, ALCOHOL-FREE pun masih menjadi istilah yang mengelirukan..



notakkecik : tepuk dada tanya minda



1 comment:

nelly said...

wah , kena hati2 ni ~