kelik kelik

The Gojess ^_^

Friday, 17 June 2011

Nak kahwin umur berapa?Kenapa taknak kahwin sekarang?

Salam..

Seorang sahabat bertanya kepada aku..

"katakan lah ada seseorang yg kau suka,dan die pun stabil ekonomi segala, masuk minang ajak kahwin dengan umur kau sekarang ni,kau terima tak?"

Ok aku blurrrr kejap....kahwin ye? sekarang? 22tahun mungkin dah cukup dewasa bagi korang tapi aku rasa banyakkkkkk lagi aku kene prepare diri aku untuk jadi isteri orang..gila lah,kahwen tuu..haha. Nak jadi isteri orang ni bukan kene sedia fizikal dan mental je..emosi tersangat la kene pandai dikawal lagi-lagi kita berdarah muda ni,tahu nak melenting,nak angin je kan..

Tapi aku tak bersedia bukan sebab aku tak bersedia dari segi emosi mental fizikal segala ni..tapi aku tak bersedia dari segi kepakaran memasak,hahahha gelak lelaju cepattt..serius,rase rendah diri tau isteri tak pandai masak..tergugat,walaupun zaman sekarang suami bukan kisah sangat pun tapi selame mana boleh tahan ye tak?

kahwin.penyatuan dua jiwa menjadi satu,segalanya dikongsi bersama,sediakah kita?


Itu dari sudut aku,kalau tanye kat family ni mahu aku kene tibai di cop gatai pulak,family aku strict la..hmm..

Apa je aku reti dan pernah masak?ok2,nak buat list ni..

selain makanan segera,goreng-goreng,aku rajin buat.....
spagethi (senang je,budak 12 tahun pun reti kot?hukk),
murtabak meggi,(very the simple one lah),
nasi goreng,
lauk pulak aku pernah masak tuk family dan kawan-kawan umah sewa dulu adalah,
sambal tumis telur (kahkah,kacang mak enon),
sambal tumis ikan bilis (lagi la senang,kahkah)
sup bebola (tuk family,tapi tak sedap macam mama buat :(
dan segala jenis sup lah

........cube mengingat ape lagi aku penah masak ni..aiyakkkk?itu je kah?waaaaa.....nak nanges rasenye..sebab tu tersangat la rendah diri ok tak pandai masak ni..mahu jumpe mak mentua cerewat nak tengok kita masak,tak ke haru disitu?jadi nye..cepat-cepat la belajar masak..senang masa depan..suami suka,mak mentua lagiii suka..hehe

Dalam proses belajar masak ayam masak lomak cili api..nyum3..my fevret..terliuq suda ni..sape suke angkat kening!


Terbaikkk,my mum masak terbaikk,my tokwan kat negeri 9 masak terhebatttt,tiada tandingan,meleleh-leleh la airmata setiap kali makan...nyumm..(pic credit to google)

Pastu sahabat aku tu tanye lagi..

"agak-agak kau nak kahwen umur berapa?"

erkkk...aku blurr skali lagi..lalu dengan yakin nya aku cakap 2 3 tahun lagi..haa???tapi aku rase dalam 2 3 tahun lagi aku tak bersedia jugak la..camne ek?nak kawen umur 26 korang rase tua sangat tak?korang yang belum kawen rase-rase nak kawen umur berape?apa 35????

Apa-apa pun..kita merancang,Allah yang menentukan..



notakaki : thankz sahabat bagi idea tulis entry ni..kehkeh

8 comments:

afiqazizan said...

masak lomak cili api..sedap tu..fuhhh entri pasal kahwin ya..ala nad belajar dulu la jadi seorang yang pandai memasak ya..hihi..(:

MissNadh said...

afiq : baikk lah fiq..i try..hehe

Dayana Nasir said...

haha. itu terpulang pada diri sendiri kan? and terpulang kepada ketentuan Allah. kalau jodoh cepat, bersyukur jela. haha

SHAFIQ HASHIM said...

Nak kwin bukan snng skrg, kna tgok dulu..hihi..
sy yg blum kwin dituduh ada anak lg..hahaha

Cik Azizah said...

tapi ok lah makayah nadh strict..mak ayah jijah pulak sebuk bertanya bila nak kawin?? bila nak kawin! anak polan dah anak polan dah..geram rasa!

yup! jijah pon bab memasak tak berapa nak teror tapi makayah suh jugak kawin..adeh..!! jijah dah 23..dia kata kawin muda lah senang! payah tol!

Ihsan Arifin said...

haha belajar masak sedap2 nooohhh ;)

eNcik Lelaki14 said...

hahaha..terbaik la sahabat ko tu..i like..tp kan, ape yg sahabat ko ckp tu, ade btol nye..andai kata la kalo btol2 mmg ade yg masuk meminang..cmne??kire ko tolak la ek????hahaha

MissNadh said...

Dayana Nasir ; betul tu,mahu nye jodoh aku dtg esok?nak kate ape lg ye tak?:p

SHAFIQ HASHIM : what?ada anak..?hehhe,haruu je..

Cik Azizah : okla tu,family jijah sporting leh ckp sal kawen,untung tau family sporting ni..hmm..

Ihsan Arifin : baikklah encik ihsann..:p

eNcik Lelaki14 :entahla,aku tak pikir lagi la. kenape?ko nak masuk minang aku ke encik lelaki?kalau kau yg masuk minang aku terima la,hahahaha gilo