kelik kelik

The Gojess ^_^

Saturday, 10 December 2011

I am NEW ME

Salam

Sekian lamanya aku tinggalkan blog dan laptop aku tersadai kesepian kesawangan tanpa terusik di bilik usangku bertemankan bantal peluk dan kipas cap Elba. Pehh ayat kau.

Okeh takmo la merepek..ni nak habaq ni, korang bile berubah perangai bole perasan tak?mesti cakap tak kan? selalunya kawan-kawan yang lame tak jumpe je cakap kita dah berubah dan tak macam dulu lagi..tapi kalau kawan tu cakap kita dah berubah maknanya dia tak boleh terima diri kita yang baru ni ke? hmmm... thinkin*

Okeh sejak dua menjak tiga menjak berkecimpung dalam dunia pekerjaan ibarat orang gila ni..aku perasan sedikit sebanyak diri aku ni berubah,kan kene deal dengan passanger dan customer then i need to be gudd in communication skill.. pastu kan (*tetibe) hari tu aku gi makan tau..sekali makanan die sedap gila,masa nak bayar kan aku tanya la kat cashier tu, tukang masak die orang mane coz aku order spagethi,ingatkan import punye orang la..then cashier tu kate orang melayu je.. pastu aku suruh sampaikan kata-kata pujian aku kat tukang masak tu

"bagitahu kat tukang masak tu nice job"

Aku bila sedar balik kan..oh macam ape?selalu kalau makanan tu sedap aku just cakap kat diri sendiri dan kawan-kawan yang makan dengan aku tu je..but now im changed,ape aku suka aku cakap,apa aku tak suka still simpan dalam hati..kekeke (tak dapat nak ubah tang nih)

Setiap orang yang bekerja tu..lebih-lebih lagi yang bagi servis layanan kat customer,bila mereka dipuji atas kerja mereka..mereka akan rasa bersemangat.serius..even mende u tak de pape pun..hal kecik je..tolong la puji or senyum jika korang diberi layanan baik walaupun dari mereka yang tolong bukak kan pintu masuk shopping mall je.

Situasi yang buat aku jadi seronok bekerja bila customer cakap cenggini :

"nice talkin with you nadrah"

"excellent job nadrah"

"that would be gud nadrah"

"what ur name again?ok nadrah thank you sooo much for you help"

Oke aku rase teruja..padahal aku just bagi info yang die nak je..seronok bila dapat kate-kate camtu..selalu yang cakap camni  international punye call.. domestic?malaysia?hmmm...bole kira dengan jari la..stakat thank you je..then kene maki itu biase..tak paham dengan rakyat sendiri..tapi ade jugak rakyat malaysia yang nice sangat,terlebih nice sampai nak berkenalan pun ade,hampeh toi.tapi paling takut singapore punye call masuk..sebab dorang tak reti erti sabar..pantang lambat sikit dah hang-up,ciskek sungguhh,pastu cakap nak marah-marah..apadahal??dan paling kelakar bila call indonesia masuk..yang tak pekat sangat aku bole je paham dan balas balik..cuba kasi yang pekat amat bahasa indon nye..dah jadi macam cicak dan landak berborak dah..masing-masing tak paham. =.="

Ee..ok dah stop la..bosan nye cite pasal keje..nasib baik esok bole cuti..holiday kat cameroon..yahoo..so nak cepat-cepat lelap kan mata.moga pagi esok bangun-bangun dah terus kat cameroon..kekeke






notakecik : tahu entry ni mesti bosan je dibace sebab membebel..tapi ni pun rase tak puas membebel lagii..macam byak cite lagi nak story tapi kang kesian aku syok sendiri..kuikui

1 comment:

Ana Farhana said...

yeahhhh~ sgt bestt bile customer bg maklum bls po+

kje kt mne tuu ?